Menu

Jeg arbejder i

Fortsæt

Vi opdatere indholdet på
baggrund af din virksomhedstype

Plantebaseret fedt og plantebaserede alternativer til mejeriprodukter er blevet både trendy og populære. Både den yngre generation såvel som gæster, der ønsker at spise mere sundt og klimavenligt, har taget de nye alternativer til mejeriprodukter til sig. Én, der længe har været fortaler for dette, er Mattias Kristiansson, der har udgivet 10 veganske kogebøger på flere sprog. Vi bad ham om nogle enkle tips til at komme i gang med at lave mere grøn og bæredygtig mad fra bunden.

Hvad ser du som fordelene ved plantebaserede alternativer sammenlignet med konventionelle mejeriprodukter?
– At du kan tilberede plantebaseret mad uden at komplicere det, det er bare at erstatte almindeligt smør med et mælkefrit alternativ og fortsætte, som du plejer. Det gælder uanset, om det er madlavning, bagning eller at lave en simpel sandwich. Det er ikke kompliceret, faktisk tværtimod. Det er en sjov måde at tilbyde flere mennesker plantebaseret mad.

Hvad er en almindelig misforståelse om plantebaseret fedt?
– Nogle lader til at tro, at det er noget helt andet, selvom det bruges nøjagtigt ligesom “almindelige” mejeriprodukter. Det er virkelig bare at erstatte det ene med det andet, mere besværligt er det ikke.

 

Nævn 3 smarte måder at bruge plantebaseret og umættet fedt?

  • Ved bagning kan jeg godt lide det i frostings, især “plantemargarine”, som er en smule blødere i konsistensen og smelter på en anden måde.
  • I kartoffelmos og anden mos. Fedt fremhæver jo smagen, men mælkefri margarine giver en blødere smag og bliver ikke så tung og olieagtig, som hvis du for eksempel havde brugt rapsolie. Jeg kan derfor også godt lide at blande/piske det i kold og varm bønnemos.
  • Jeg bruger det meget i saucer ligesom smør for at intensivere smagen og få en smuk blank sauce – noget, der er svært med ren olie.

Mattias Kristianssons top 4-kogebøger:

  • ”Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept” 
  • ”Baka veganskt – från brownie och cheesecake till kanelbullar och semlor”
  • ”Vegan BBQ – grilla grönt och galet gott!”
  • ”Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen”