Menu

       

       

FERSKE CHAMPIGNON Danske

PASTINAK

HVIDKÅL

GULERØDDER

RØDBEDER

KÅLRABI

RØDKÅL

       

      GRØNTSAGER

AVOCADO Bedst i oktober til april fra Middelhavsområdet.

PEBERFRUGT Bedst i august til marts fra Middelhavsområdet.

BAGEKARTOFLER lmporteres ofte fra England. Vælg hellere store danske.

TOMATER Dyrket på friland.
 

       

      

SALAT Dyrket i drivhus.

TOMATER Fra drivhus.


 

 

 

 

       

DANSKE PÆRER September til januar.

DANSKE JORDBÆR Sommer.

DANSKE HINDBÆR Sommer.

DANSKE BLOMMER Bedst september til oktober.

DANSKE ÆBLER

             FRUGT

APPELSIN Bedst i oktober til maj.

VINDRUER Bedst i juli til december.

KIWI Bedst december til april

FERSKEN Bedst juli til september

CLEMENTIN/MANDARIN Bedst september til april.

Appelsin: Bedst i oktober til maj

       

PAPAYA Importeres ofte med fly fra Afrika.

MANGO Importeres ofte med fly fra Afrika.

ANANASKIRSEBÆR Importeres ofte med fly fra Sydamerika.

PASSIONSFRUGT Importeres ofte med fly fra Kenya.

       

VILDT fra Danmark.

               KØD

KYLLING Producerer lidt metangas. Vælg helst danske kyllinger.

SVINEKØD Værre end fugl men bedre end oksekød.

LAM Vælg helst dansk fra friland.

       

OKSEKØD Koen producerer meget metangas. Desuden spiser de kraftfoder som ofte består af sojaprotein. Når sojabønner dyrkes og transporteres, anvendes meget fossilt brændstof. Hvis du skal vælge oksekød, så vælg dansk kød fra fritand.

       

SANDART OG ABORRE Dansk.

MUSLINGER

SILD

HOKI Vælg gerne MSC-certificeret.

SEJ Vælg gerne MSC-certificeret.

     FISK & SKALDYR

MAKREL Makrel fra Nordøstatlanten er MSC-certificeret.

PANGASIUS Fra bæredygtigt opdræt.

       

HELLEFLYNDER LAKS, opdrættet Fiskeopdræt er energikrævende. Fiskefoctecei skal transporteres til anlægget.

TROPISKE REJER Opdræt af tropiske rejer er energikrævende.

TORSK Torskebestanden er lille. Fiskekutterne skal langt ud på havet.

                                                    MEJERIPRODUKTER & ÆG

ÆG Høns producerer lidt metangas.

MÆLK OG YOGHURT Malkekøer producerer meget metangas.

SKÆREOST Ost er værre end mælk, da der skal meget mælk til at producere ost.

       

KARTOFLER Danske.

HVEDE

ANDRE KORN

        BASISVARER

PASTA Består af durumhvede som ikke kan dyrkes betydeligt i Danmark. Vælg hellere kartofler.

BULGUR Fremstilles også af durumhvede. Importeres fra Spanien eller Tyrkiet.

       

RIS Importeres fra Asien. Desuden produceres der metangas under risdyrkningen.

 

Tænk sådan når du køber ind

Vælg efter sæson
Ved at vælge grøntsager, rodfrugter og frugt som høstes lige nu, får du ikke kun bedre råvarer med mere smag. Du hjælper også miljøet ved at undgå råvarer, der er dyrket i drivhus.

Spis dansk
Frugt, grøntsager og rodfrugter, der er dyrket i Danmark, er ofte rigere på smag fordi de vokser langsommere. Desuden skånes miljøet med kortere transporter.

Ris Importeres fra Asien. Desuden produceres der metangas under risdyrkningen.