Folk har brugt tørring som konserveringsmetode siden oldtiden. Men i stedet for at være gammelt og forældet er tørring faktisk mere oppe i tiden end nogensinde.

Tørring er ikke kun smart ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Konserveringsmetoden betyder også, at vi kan konservere afgrøder uden brug af konserveringsmidler. Og hvis det bliver gjort på den rigtige måde, er resultatet et produkt, der er let at anvende og har masser af smag og aroma. Hos Unilever bruger vi flere forskellige slags tørringsteknikker og tilpasser vores valg til de råvarer, vi bruger på det givne tidspunkt. Alt sammen for at give hvert produkt de bedst mulige betingelser for at smage så godt som overhovedet muligt. 

1. Lufttørring  

En råvare, der skal lufttørres, anbringes i en varmebehandler, hvor den skal ligge ved en nøje reguleret temperatur, indtil væskeindholdet er reduceret.

2. Frysetørring

Ved denne fremgangsmåde fjernes væsken ved frysning af råvaren, som derefter anbringes i et vakuum, hvor væsken bliver til gas, som fordamper.

3. Spraytørring

Spraytørring indebærer, at man forvandler en væske eller pasta til et tørt pulver ved hurtigt at tørre den gennem brug af varm gas. Dette er en ideel tørringsmetode til varmefølsomme produkter.

Vidste du, at der går 20 kg friske tomater til 1 kg tomatpulver?

Hurtige fakta om tørring 


  • Når man fjerner vandet fra en råvare, stopper man den mikrobielle aktivitet. Hvis man gør det rigtigt og bruger den rigtige slags råvare, kan man bevare smagen og det meste af næringsindholdet. 
  • Næringsindholdet i både friske og tørrede råvarer afhænger af forskellige faktorer, såsom dyrkning af råvarerne, hvornår man høster, hvilken temperatur råvaren transporteres ved, hvordan man opbevarer og emballerer etc. 
  • Resterne fra tørringen genanvendes som gødning på markerne. Faktisk indeholder tørrede grøntsager flere næringsstoffer end de friske, der har været vidt omkring, før de lander i butikken.

Sidst, men ikke mindst ... 

…sørger vi for, at vores afgrøder dyrkes i sund, frugtbar jord i et klima, hvor de hører naturligt hjemme, og af landmænd, der respekterer vækstsæsonerne og de naturlige vækstcyklusser.