Madspildsreducering

Madspildsreducering

MADSPILDSREDUCERING - UDFORDRINGEN

Kokke og gæster er mere og mere opmærksomme på mængden af madspild på restauranterne. Helt fejlfri mad smides ud til store omkostninger for både restauranten og miljøet.


Madspildsreducering

VORES LØSNING

Vi arbejder med professionelle kokke, så de kan effektivisere deres køkkener, reducere spild og, ikke mindst, spare penge.

Reducering af madspild skal ske i alle led af restaurationen: Fra indkøb og opbevaring til tilberedningens mange faser og selv til at opfordre gæsterne til at tage resterne med hjem.

Vores ”Vind Uden Svind” service indeholder en trin-for-trin madspildsrevision, som nemt implementeres i et travlt køkken samt tips, der gør køkkenet mere effektivt og reducerer spild.

Vi sørger også for, spild mindskes i forbindelse med vores egne produkter. Vi fortsætter med at reducere, genbruge samt undgå så meget emballage som muligt.
 

Madspildsreducering - VORES RESULTATER

United Against Waste

Vi udfører vores madspildsprogrammer i 23 lande, inklusive Danmark. United Against Waste har lanceret madspildsforbund i seks lande allerede og har to mere på vej i år.

Den danske food service branche genererer hvert år 140.000 ton madspild1. Og hele 2/3 af dét kunne undgås ved den rette fokus på spild gennemværdikæden - fra indkøb, produktionsplanlægning til portionsstørrelser.

Med servicen ”Vind uden svind” hjælper vi kokke og cateringansvarlige med at reducere madspild med op til 20%. Det svarer til en potentiel besparelse på næsten 28.000 ton om året.

Kilde: Mepex Conslut AS “Nordic study on avoidable food waste in the hospitality”, 2012 secto

START NU – Læs mere om vores ”Vind Uden Svind” service

Madspildsreducering - EN SUCCESHISTORIE

Køkkenchef Henrik Seierø gennemførte i januar 2013 en madspildsrevision med ”Vind Uden Svind” værktøjet. Henrik drev på det tidspunkt en stor kantine med 1500 daglige serveringer i det ydre København. Forretningen gav underskud og netop det økonomiske aspekt fik ham til at gå ind i projektet.

”Jeg hørte om Unilever Food Solutions’ madspildsprogram og synes at det var et fedt projekt. Vi er nødt til at tænke på miljøet men også økonomien i vores forretning. Vi havde brug for hjælp. Vores store containere blev fyldt op med madrester hver eneste dag og ca. halvdelen af den daglige produktion røg ud”.

Revisionen varede i 2x5 dage, hvor alle madrester i alle dele af køkkenet blev vejet og registreret. ”Revisionen gik over al forventning. Personalet tog det hurtigt til sig og de 4 udnævnte ambassadører tog ansvar i hver deres del af køkkenet. De vejede spildet og råbte op hvis noget forkert røg i affaldsspanden”.

Resultatet af revision 1 var chokerende. På blot 5 dage genererede kantinen 1,4 ton madspild, svarende til en indkøbsværdi på ca. 40.000 kr. I samarbejde med Unilever Food Solutions udviklingskok Frank Jakobsen fik Henrik analyseret hvor spildet var størst og hvilken årsag der var til dette, så ændringer hurtigt kunne iværksættes. ”Det er vanvittige tal! Den væsentligste spildsynder var portioneringen på buffeten. Mindre fade blev indført, så så meget mad som muligt kunne bevares på køl og dermed genbruges. Vi satte fokus på at bruge råvarer med omtanke, særligt grøntsager og i den varme tilberedning”.

Med opmærksomhed, gode råd og vilje til forandring i baghånden kastede Henrik og hans ansatte sig over spildrevision nr. 2, for at bevise hvor meget madspild de kunne reducere. Indsatsen lykkedes og køkkenet mindskede madspildet med 31%, hvilket svarer til en besparelse på ca. 12.000 kr/uge og over 600.000 kr/år. ”Det var en kæmpe øjenåbner og jeg vil anbefale alle køkkenchefer at gøre det samme. Der burde være lovgivning, der kræver at alle køkkenchefer kører en madspildsrevision mindst én gang om året. Det ville gøre en enorm forskel for miljøet og overforbruget men også for pengepungen.”

Mindre emballage – mindre spild

Emballage har en vigtig beskyttende funktion. Den sikrer, kvaliteten er i top, når du skal bruge produktet. Men den kan også ende som fyld på en losseplads eller affald i naturen.

Vores mål er at halvere det affald, der kommer fra brug af vores produkter, inden 2020. Vi har adskillige programmer, der arbejder med reducering og genbrug af vores emballage.

Vi har gjort store fremskridt allerede med vores Knorr bouilloner og saucer. I 2011-12 skiftede vi emballage fra firkantede til runde spande. De runde spande vejer 28g mindre end de firkantede, hvilket gav en 8% plasticbesparelse. Resultatet: En reducering af CO2 aftrykket med 55g per spand.

Mindre emballage – mindre spild
 
 

Tilbage Til toppen Send siden Print siden
Maizena Maille Milda Crème Bonjour Lätta Knorr Lipton Hellmann's Phase Carte d'Or Becel
www.unileverfoodsolutions.dk