ufs-future-menus-logo
02 / 04

Borderless Cuisine

En verden af smage

Oplev den harmoniske fusion af forskellige verdenskøkkener. Udforsk retter, der blander globale smage og teknikker i innovative og overraskende kreationer. 

street-food-ingredients street-food-ingredients

Skrevet af

kok-santiago

Santiago Lastra

Kok og ejer af KOL, London

@andres_santiago

Santiago Lastra

kok-santiago
Kok og ejer af KOL, London @andres_santiago

Santiago Lastra, kok og grundlægger af Michelin-stjernede KOL i London, hylder mexicansk kultur, mens han bruger britiske ingredienser i de traditionelle mexicanske retter. Santiago er født i Mexico City og opvokset i Cuernavaca, og hans rejse begyndte med en kærlighed til problemløsning, som udviklede sig til en passion for madlavning. Han har bl.a. arbejdet på Mugaritz, taget en master i kulinarisk innovation og været vært for pop-ups i 27 lande, hvor han kombinerede mexicanske opskrifter med lokale ingredienser.  

 

 

 

Madlavning uden grænser: En kulinarisk fusion med Santiago Lastra

I en stadig mere sammenbragt verden forsvinder de kulinariske grænser og giver anledning til en ny æra med et køkken uden grænser. Kokken Santiago Lastra, der er kendt for sin innovative tilgang til det mexicanske køkken, er på forkant med denne tendens. På KOL, hans anerkendte restaurant i London, gentænker han Mexicos livlige smagsoplevelser udelukkende ved hjælp af britiske ingredienser.  

Essensen af et grænseløst køkken

Et køkken uden grænser handler om at opløse barrierer og ændre traditioner. Kokke som Santiago Lastra henter inspiration fra deres rejser og oplevelser og kombinerer smag og teknikker fra forskellige kulturer for at skabe retter, der både er velkendte og overraskende. Denne tilgang udfordrer den traditionelle opfattelse af, hvad der definerer et bestemt køkken, hvilket åbner en verden af muligheder for kulinarisk kreativitet.  

Lås op for kulinarisk kreativitet!

7 min

Santiago Lastras rejse

Santiago Lastras rejse til det grænseløse køkken begyndte med et ønske om at udforske andre kulturers kulinariske traditioner. Efter at have forladt sit hjemland Mexico tilbragte han år på toprestauranter rundt om i verden, lærte nye teknikker og eksperimenterede med forskellige smage. Det var i hans tid på Nordic Food Lab i København, at han indså potentialet i at bruge lokale ingredienser til at genskabe smagen af sit hjemland.  


KOL: En hyldest til mexicansk kulturarv og britiske ingredienser

Hos KOL viser Santiago Lastra magien ved det mexicanske køkken ved hjælp af britiske ingredienser.

Hver ret fortæller en historie om sted og tradition, samtidig med at omfatte innovative tanker. Denne tilgang udfordrer den traditionelle opfattelse af, hvad der definerer et bestemt køkken, hvilket åbner en verden af muligheder for kulinarisk kreativitet.  

“Jeg opdagede, hvordan jeg kunne få mexicanske smage, selv uden specifikke mexicanske ingredienser. Det åbnede mine øjne og fik mig til at indse, hvor specielt det var at være mexicaner og være i stand til at repræsentere mit land ved at servere mexicansk mad uden for Mexico.”

SKREVET AF

kok-alvy

Alvaro Lima

Senior Corporate Chef UFS Nordamerika

@chef_alvy

Alvaro Lima

kok-alvy
Senior Corporate Chef UFS Nordamerika @chef_alvy

Chef Alvaro er uddannet på Technology Center and College of DuPage og har arbejdet som kok i 19 år. I løbet af sin karriere har han arbejdet for Sodexo og Quest Food Management. Han kom først til Unilever Food Solutions som kokkepraktikant i 2005 og vendte tilbage til virksomheden i 2014. Han er nu Senior Corporate Chef og leder Midtvesten med menu- og opskriftsudvikling i samarbejde med kunder.

 

 

Nøglen til det grænseløse køkken

I en verden, der bliver mere og mere forbundet, udviskes grænserne mellem de kulinariske traditioner, og det giver anledning til en ny æra med grænseløse køkkener. Denne spændende tendens er drevet af globalisering og migration samt en ny generation af kokke, der er ivrige efter at ære deres multikulturelle rødder. Disse kokke gentænker, hvordan forskellige verdenskøkkener kan kombineres for at skabe retter, der er både unikke og autentiske, og som skubber til grænserne for smag og tradition.  

Kokken Alvaro Lima, Senior Corporate Chef hos Unilever Food Solutions, Nordamerika, er en passioneret fortaler for grænseløse retter. Han ser det som en mulighed at uddanne enkeltpersoner om lighederne mellem forskellige køkkener og globale madlavningsteknikker. Kokken Alvaro mener, at det grænseløse køkken kan hjælpe os med at minimere spild ved at åbne op for nye kreative måder at gentænke, hvordan vi bruger ingredienser.

Kernen i det grænseløse køkken er et ønske om kreativt og gennemtænkt at fusionere køkkener, der kombinerer traditionelle ingredienser og teknikker på måder, der respekterer deres oprindelse.

Denne tilgang baner vejen for mere raffinerede og kultiverede madoplevelser, der ikke kun byder på nye smagsoplevelser, men også en følelse af autenticitet og kulturel betydning.

“Det handler om at tage ting, som gæsten har det godt med, men som de aldrig ville have tænkt på at kombinere.”

Kokkens rolle
Kokke spiller en afgørende rolle for det grænseløse køkkens succes. De skal have en stor forståelse for forskellige kulinariske traditioner og være i stand til at identificere de fællestræk, der muliggør en succesfuld fusion. De skal også være villige til at eksperimentere og træde ud af deres komfortzone og prøve nye kombinationer og teknikker til at skabe retter, der er både overraskende og harmoniske.

Fordelene ved det grænseløse køkken
Det grænseløse køkken tilbyder en række fordele for både kokke og gæster. For kokke giver det mulighed for at vise deres kreativitet og ekspertise samt at dele deres egen kulturarv med verden. For gæsterne er det en chance for at opleve nye og spændende smagsoplevelser og for at lære om forskellige kulturer gennem maden.  


Fremtiden for det grænseløse køkken
Det grænseløse køkken er en tendens, der er kommet for at blive. Efterhånden som verden bliver mere og mere forbundet, kan vi forvente at se endnu flere spændende og innovative retter, der blander kulinariske traditioner fra hele verden. Kokke vil fortsætte med at flytte grænserne for smag og kreativitet og skabe spiseoplevelser, der både er mindeværdige og meningsfulde.

Opskrifter

uden grænser

Skærp dine færdigheder

Få adgang til vores gratis online træningsportal med kokkevideoer! Lær af dygtige kokke fra hele verden gennem vores korte og præcise, engagerende videokurser!

Tjek alle videoerne

Afrikansk fusion: Introduktion til Edge Restaurant

af kokken Vusi Ndlovu

6 minutter

Kunsten at fermentere: Fermenterede orange tomater

af kokken Ronald Van Der Laars

4 minutter

Udskæring, modning og tilberedning af bøffer: Introduktion

af kokken Tim Delaney

1 minutter

On Trend Menus Volume 3

Download den fulde version af magasinet

Download PDF