Her er i hvert fald to opskrifter på to rigtig gode bologneser samt et par andre CO2-beregnede* opskrifter! Velbekomme! Vil du regne på dine egne opskrifter? Besøg vores CO2-beregner og find de forskellige råvarer. Velbekomme!
*Gælder kun for ingredienserne i opskriften. Klimapåvirkningen fra tilberedningen er ikke medtaget i beregningerne.
Bemærk venligst, at der er tale om cirkatal. Som RISE skriver i Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel SE v. 2.2 (2023) kan klimapåvirkningen fra den samme type fødevarer variere meget, da alt fra dyrkningsklimaet til energikilder og mange andre faktorer spiller en rolle.
Godt eller skidt?
Et tal, der nævnes som benchmark for en frokost eller middag, hvis vi antager, at vi skal kunne nå 1,5-gradersmålet inden 2030, er 0,5 kg CO2e pr. måltid (frokost eller middag). 1
Som vi skrev ovenfor, skal vores klimaberegninger betragtes som en vejledning snarere end nøjagtige tal. MEN som virksomheden CarbonCloud, der hjælper os med vores klimaberegninger, siger, er det sammenligneligheden, der er det vigtige her. Når du begynder at sammenligne æbler med pærer og flanksteak med kylling, vil du snart få din egen fornemmelse af, hvad forskellige ingredienser på din tallerken betyder for netop dit CO2-aftryk. Brug gerne dette som kompas! 2
Sidst, men ikke mindst, undrer du dig måske over, hvad CO2e er? Lad os citere CarbonCloud:
"CO2e står for kuldioxidækvivalent og er den værdi, der angiver klimapåvirkningen fra forskellige drivhusgasser – eller som det kaldes, Global Warming Potential (GWP). Kuldioxid er ikke den eneste gas, der har en opvarmende effekt på klimaet. Særligt udbredt i fødevareindustrien er lattergas og metan, som har en meget kraftig opvarmningseffekt. Faktisk er de så vigtige i fødevareindustrien, at udtrykket klimaaftryk indfanger deres indvirkning endnu tydeligere end CO2-aftryk. Drivhusgasser opvarmer planeten på forskellige måder. Nogle er mere potente, og andre bliver længere i atmosfæren. Når det er sagt, er der en valuta for disse forskellige drivhusgasser og deres virkninger, og den valuta er CO2e".3

Ingredienser
Portioner: 10
800 g sojafars, dybfrossen (f.eks. The Vegetarian Butcher NoMince)
1 dl olivenolie
800 g Knorr Tomatino
1 l vand
50 g Knorr Bouquet all'italiana krydderpasta
20 g Knorr Timian krydderpasta
30 g Knorr koncentreret grøntsagsfond
50 g hakket hvidløg
250 g hakket løg
300 g revet gulerod
50 g chilisauce
100 g blegselleri
15 g chilipeber, finthakket med kerner
Salt og peber
Sådan gør du:
- Varm olivenolien op på en pande eller i en gryde. Hæld NoMince i, og steg under omrøring, indtil "farsen" begynder at tage farve.
- Tilsæt løg, hvidløg og bladselleri. Steg, indtil alt er blandet, og grøntsagerne er begyndt at blive bløde.
- Tilsæt krydderipuré, Knorr Tomatino, vand, peberfrugt, chilisauce og grøntsagsbouillon.
- Skru ned til middel varme, og lad det simre i ca. 30 minutter. Fortynd med vand, hvis saucen tykner. Krydr med salt og peber
Ingredienser
Portioner: 10
800 g hakket oksekød
1 dl olivenolie
800 g Knorr Tomatino
1 l vand
50 g Knorr Bouquet all'italiana krydderpasta
20 g Knorr Timian krydderpasta
30 g Knorr koncentreret grøntsagsfond
50 g hakket hvidløg
250 g hakket løg
300 g revet gulerod
50 g chilisauce
100 g blegselleri
15 g chilipeber, finthakket med kerner
Salt og peber
Sådan gør du:
Følg samme tilberedningsmetode som for vegetarversionen!
Leder du efter flere CO2-beregnede opskrifter? Se her!
Alle opskrifter angiver den beregnede CO2e-udledning pr. (KG) for 1 person. Vi angiver også, hvor mange km bilkørsel det svarer til.