Normalt er det ikke godt at snyde sine kunder, men nye plantebaserede alternativer, der efterligner køds tekstur og smag, er med til at vende kundernes forestilling om, at de grønne valg kan mætte og tilfredsstille i samme grad som den ægte vare. Og tilmed smage godt, så der ikke føles afsavn.
Mange kunder er interesseret i sundheds- og dyrevelfærdsfordelene ved vegetariske og veganske alternativer. Nu er tiden inde til at tænke længere end veggieburgere. Vi har her samlet lidt idéer til gode alternativer, du finder i grøntafdelingen frem for slagteren. Det behøver ikke at være så svært.
Hvorfor overveje at skifte til plantebaseret?
Plantebaserede proteiner er knyttet til en række positive ting for mennesker og planeten. Ved at bytte kød til planter kan du reducere mættet fedt og øge fiberindholdet i retter. Undersøgelser viser, at vegansk og vegetarisk kost kan reducere risikoen for diabetes, visse former for kræft, fedme og hjertesygdomme. Planter kræver også færre miljøressourcer som vand og plads, hvilket kan hjælpe mod klimaforandringer. Endelig er vegetariske proteiner fødevarekilder, som dyreelskere kan have det godt med at spise.
Den rette tekstur fuldender værket
Ved at tilberede dine grøntsager på den helt rette måde, kan du få kunderne til at elske dem lige så højt som kød. Få konsistensen på grøntsagerne til at matche det kød, som det skal erstatte. Prøv eksempelvis at blande quinoa med mosede bønner og brug farsen i tacos eller frikadeller. Ellers riv blomkål for at erstatte biddet af kylling i nachos.
Spice it up med krydderier
Internationale retter er ideelle til at bytte kødet ud. Disse køkkener er ofte naturligt vegetariske. Deres mange krydderier kan også nemmere camouflere forskellen mellem kød og grøntsager og derfor efterligne originale retter.
Brug umodne jackfrugter i indonesiske karryretter, fyr proteinindholdet i Pad Thai op med tofu eller genskab en italiensk favorit med auberginefrikadeller og zucchininudler.
Brug umami som din kulinariske stjerne
Umami er oftest forbundet med en krydret eller kødagtig smag. Mens kød traditionelt bringer umami, gør masser af vegetariske fødevarer det også. Eksempler er svampe, sojasovs, tomater og rødvin. Prøv at toppe brioche-toast gryderet på rødvin og svampe.
Prøv også denne Betteraves au vin gryderet, der med rødbeder og svampe egner sig til såvel veganere som kødspisere, der ønsker fylde og smag.
Man kan også få hjælp udefra
Har du svært ved at finde overskuddet til, selv at lave skiftet i køkkenet? Det er forståeligt. Det kan være svært og tidskrævende at lave alternativer selv, der både skal have den rette tekstur, smag og funktion. Heldigvis er der også kommet mange hæderlige mærker på markedet, som rent faktisk vinder priser for smag og tekstur. Heriblandt The Vegetarian Butcher, der faktisk er grundlagt af en landmand. Han besluttede sig for at blive vegetar, da hele hans bestand af dyr skulle nedlægges på grund af svineinfluenza. Han savnede dog kød så meget, at han måtte opfinde en reelt alternativ. Og nu opfordrer han alle til, om de kan smage forskel.