Menu

Hvilken råvare er mest egnet til julebordet? Er det i orden at holde fast ved den traditionelle julemad, selvom man normalt er en innovativ kok? Alt dette og meget mere diskuterer vi her og nu med Frank Jakobsen.

Hvad skal vi spise i julen 2022? 

– Hvis du spørger mig, er det den klassiske julemad, der er mest populær, i hvert fald i selve juledagene. Som dansker får man meget fisk og svinekød.

Men de opskrifter, du har udviklet, er ikke almindelige klassikere? 

– Nej, jeg har udviklet seks nye opskrifter, som alle har fået et julet tvist, men ikke er ment som en erstatning for retterne på det traditionelle julebord. I stedet ønskede jeg at inspirere folk til at bruge de råvarer, vi har i sæsonen, på en lidt anderledes og klimasmart måde og skabe mere julet decembermad.

Hvilken ret er den hotteste på julebordet i år? 

– Vi må ikke glemme, at julen er en højtid, hvor der er mange følelser på spil for mange mennesker. Derfor tror jeg, at vi kommer til at bruge mere gennemtænkte ingredienser, når vi tilbereder dette års julemad, snarere end at ændre hele repertoiret. Desuden er det en fordel at benytte sig af lidt “nudging”, det vil sige, at vi præsenterer virkelig attraktive og klimasmarte alternativer på julebordet, som gæsterne umuligt kan lade være med at prøve.

Er der en bestemt råvare fra planteriget, der er særligt egnet til julebordet? 

– Helt klart kål! Den er alsidig, fås i mange varianter og farver, og så er den lige så lækker rå som tilberedt og passer til alt. Desuden er den allerbedst om vinteren. Ja, kål er guld!

Skal de vegetariske retter stå alene eller blandes med de traditionelle retter? 

– De skal absolut ikke stå alene. Bevidstheden øges hurtigt, og flere og flere bliver klar over, at det grønne bør udgøre en stor del af et måltid.  Nu er det bare op til alle os, der arbejder med mad, at udvikle netop den grønne gastronomi, så den bliver mere spændende for den enkelte. Vi har et ansvar for at formidle dette vigtige budskab hver dag.

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu