Menu

Der er intet galt med hindbær og jordbær, men når man først har åbnet døren til den grønne dessertverden, kan man komme til at spekulere på, hvorfor det skulle vare så længe, før urterne, blomsterne og dip-grøntsagerne (også kendt som agurk og gulerod) gjorde deres indtog i vores desserter. 

To tips på vejen!

  1. Den, der ønsker at bruge grøntsager, blomster og urter i sine søde retter, er nødt til at tænke lidt ekstra over kombinationerne. Fordi grøntsager har en mere kompleks smag end frugter og bær, er der lidt større risiko for, at retten kan mislykkes. 
  2. Grøntsager er generelt sikre at bruge, men når det gælder blomster og blade, bør du tænke dig om en ekstra gang, da der er mange af dem, som er meget giftige. Er du sikker på, at det, du har fundet, er spiseligt?

Lad urten være med

Adskillige urter som mynte og basilikum er allerede selvskrevne ingredienser i desserter, men der findes mange flere, der er egnede til formålet.  Timian og rosmarin kan med fordel bruges til at smagsætte honning og sirup samt til at give et ekstra pift til gelé og sorbet. Prøv gerne at koge nogle af de nævnte urter med i din fløde eller mælk, når du laver cremer, mousse og is. Det giver den der lette og interessante urtesmag, der på en og samme gang føles velkendt og ny.

Flere urter og krydderier, der kan anvendes i desserter: 
citronverbena, grøn peber, anis, estragon. 

Husk at ... 
krydre med mådehold – som sagt vil man oftest blot have et lille touch af den valgte krydderurt.

Find din bouquet i blomsterbedet

Smukke, velduftende og fulde af spændende smagsoplevelser. At eksperimentere med blomster i køkkenet er virkelig sjovt, og der findes en hel masse spiselige sorter, den ene mere vidunderlig end den anden.  Hyldeblomst og hibiscus er to klassikere, der giver en fantastisk smag og – når det gælder hibiscussen – en mindst lige så fantastisk farve. Og selvom rosenvand har været brugt i umindelige tider, opleves smagen stadig som spændende. Brug det i geléer, mousse, cremer og – tadaaa – candyfloss!

Flere blomster, der kan anvendes i desserter: 
viol, syren, lavendel, nogle  (en del skal absolut ikke spises) former for duftpelargonier.

Husk, at ... 
langt fra alle blomster er spiselige – en del er tværtimod meget giftige – så vær forsigtig. Pluk heller ikke blomster ved vejkanten, men brug blomster af egen avl eller spiselige blomster, du har købt af din grossist. Blomster fra almindelig handel kan være kraftigt sprøjtede og bør derfor ikke indtages.

Klassiske råvarer med et tvist

Når du tænker efter, har du sandsynligvis allerede brugt grøntsager i dit bagværk mere end en gang. Ja, måske endda en hel masse gange, med tanke på at gulerodskage er noget, de fleste har på deres cv. Men faktum er, at guleroden med sin lette sødme er en rigtig god ingrediens i mange andre retter. Hvorfor for eksempel ikke lave en smuk orange sorbet, en tilpas sød is og en rigtig lækker marmelade? Tilsvarende giver den dagligdags agurk muligheder for spændende desserter. Den er frisk og har en fin, let sødme, der gør, at den passer perfekt til sorbet, blot for at give et eksempel. 

Flere grøntsager, der kan anvendes i desserter: 
rødbeder, kikærter, jordskokker, rodselleri, søde kartofler, græskar, kartofler og squash.

 

Kilder: 
odla.nu
alltomtradgard.se

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu