Menu

Hvad sker der, når to initiativrige kvinder mødes og indser, at de deler den samme skuffelse over, at de gang på gang må forlade en restaurant sultne og ærgerlige på grund af manglen på fuldgyldige plantebaserede alternativer på menuen? Svar: Man starter en virksomhed, hvis formål er at inspirere og uddanne restauranter til at blive mere vegetarvenlige og – i det lange løb – endnu mere konkurrencedygtige. Virksomheden hedder Plantier. Kvinderne hedder Poornima og Vivienne, og vi har mødt dem i deres hjemby København.

5 tips til din plantebaserede menu

02:04

Vil du blive bedre til at opfylde behovene hos dine vegetargæster? Klik på filmen for at få del i Plantiers fem bedste tips!

Hvad er drømmescenariet for jer hos Plantier, når I spiser ude?

Kort sagt er drømmen at få den samme slags restaurantoplevelse som den “almindelige” restaurantgæst. At kunne holde et ordentligt menukort i hånden, der indeholder plantebaserede eller veganske alternativer – hvad enten vi er der for at spise morgenmad, brunch, frokost eller middag, og uanset om vi er på udkig efter en forret, hovedret, dessert eller en snack. Hver ret skal desuden være afbalanceret, mættende og fuld af smag. At spise ude handler jo faktisk meget om at få mulighed for at unde sig selv noget særligt, som man måske ikke ville have lavet derhjemme. 

Hvordan ser virkeligheden så ud?

Der er bestemt restauranter, som er meget tæt på drømmen. Derudover har vi haft en række af forskellige oplevelser – alt fra at få serveret retter uden overhovedet at se et menukort eller få tilbudt nogle alternativer, til at få serveret måltider, der indeholdte mælkeprodukter, selv om dette blev frabedt. Vi har også fået serveret retter, som blev undskyldt af servitricen, da de blev sat på bordet, og mange gange har vi simpelthen bare fået serveret grøntsager.

Er der noget galt med grøntsager?

– Nej, vi elsker grøntsager, men de er trods alt i sidste ende noget, du får til en ret, mens en hovedret som regel består af protein, kulhydrater og grøntsager. Der er restauranter, som åbent tilkendegiver, at de ikke serverer plantebaserede måltider, og det er langt bedre end at hævde, at man kan tilbyde passende måltider, som så efterlader gæsten sulten, uinspireret og skuffet.

Hvorfor tror I, at det er sådan på restauranterne?

Der er nok flere årsager. På kokkeuddannelserne er kødet stadig proteinkilden med stort P. Vi har arbejdet med kokke, der virkelig ønsker at lave gode plantebaserede måltider, men som mangler viden om, hvordan man komponerer en velsmagende, velafbalanceret og “solid” ret. Andre mangler simpelthen inspiration, når det kommer til ingredienser, smagskombinationer, tekstur og plantebaserede proteinkilder, og på trods af at internettet er fuldt af inspiration, kan det være svært at tage det hele til sig.

Hvorfor burde restauranter være bedre i stand til netop at tilbyde plantebaserede alternativer?

Vi taler faktisk om et paradigmeskifte her – noget, der repræsenterer fremtiden. I takt med at bevidstheden om for eksempel sundhed og miljø er øget, har flere og flere mennesker også tilegnet sig en fleksitarisk, vegetarisk eller vegansk livsstil. Generation Z og millennials fører an og har tit stor forståelse for, hvordan deres forbrugsmønster påvirker miljøet, hvilket betyder, at man stiller krav i forhold til dette.

Men hvad spiser denne bevidste gruppe så, når de spiser ude?

Ja, det er spørgsmålet. I en nylig undersøgelse fra Dansk Vegetarisk Forening sagde de adspurgte, at den største hindring for at tilegne sig mere vegetariske eller veganske madvaner netop er det begrænsede udbud i restauranterne. Dette indebærer jo, at den, der kan tilbyde noget lækkert til nutidens bevidste restaurantgæster, også har en vigtig konkurrenceparameter i baglommen. Man plejer ofte at sige, at “veganeren i selskabet vælger restauranten”. På trods af dette er det kun 12,3 % af de danske restauranter på TripAdvisor, som har angivet, at de tilbyder veganske alternativer. Den, der fylder dette hul, kan tjene penge, samtidigt med at de gør noget for miljøet. Det synes vi, at man som restaurantejer bør tænke lidt ekstra over. 

Blev du interesseret i Plantier? Læs mere på www.plantier.earth.