Menu

For os hos Unilever er det en selvfølge at arbejde med bæredygtig madlavning fra bunden. Ud over først og fremmest at udvikle opskrifter på lokale ingredienser med grønt i fokus og klimasmartere mælkeprodukter har vi også udviklet værktøjer til kokke, så det bliver lettere at beregne CO2-udledningen.

 

Globussystemet

Vores opskrifter mærket med én globus svarer til en udledning på mellem 1,4 og 2,4 kg CO2e per portion. Det er mere klimasmart end de fleste retter fra storkøkkener og restaurantkøkkener. Opskrifter med to globusser svarer til en udledning på 0,7 til 1,4 kg CO2e per portion og er meget lavere end en almindelig gennemsnitsopskrift. De mest klimasmarte retter er mærket med tre globusser, hvilket svarer til en CO2e-udledning på maksimalt 0,7 kg per portion! CO2e (kuldioxidækvivalenter) er et mål for drivhusgasudledninger, der tager højde for, at forskellige gasser bidrager forskelligt til drivhuseffekten.

Vores kok Martina Danielsen fortæller os, hvordan hun arbejder med klimamærkningen i Unilevers opskrifter:

– Jeg bestemmer fra starten af, hvilken slags opskrifter jeg vil lave med 1, 2 eller 3 globusser. Ofte ved vi, hvor den kommer til at lande, men den reelle beregning sker, når opskriften er færdiggjort. Selvom man har en idé om, hvor den cirka vil lande, bliver det mere virkeligt, når man bruger CO2-beregneren.

Hvad er dine smarteste "kom ned i CO2"-tips, når det er stukket lidt af?

  1. Reducer mængden af animalsk protein! Udskift f.eks. oksekød med kylling eller plantekød, der påvirker klimaet mindre end oksekød.
  2. Overvej, om retten kan laves om, så den bliver vegetarisk.
  3. Udskift mælkeprodukterne med plantebaserede varianter, hvor det er muligt.
  4. Man kan også overveje at mindske den samlede portionsmængde, så man minimerer spild og derudover får en bedre køkkenøkonomi.
Vegetarretter

Vegetarretter

22 inspirerende opskrifter med masser af grønt

Se opskriftshæftet her

CO2-beregneren

Nu kan du beregne udledningen på dine opskrifter med vores CO2-beregner! Du skal blot indtaste din opskrift, så får du hjælp til beregningen. Via vores hjemmeside har du også adgang til appen Wise Up On Waste, et værktøj, der hjælper professionelle køkkener med at identificere, hvor og hvad det er, der producerer affald, og hvordan du reducerer affaldet og dermed dine omkostninger. Godt for planeten, godt for din virksomhed!

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu