Gør plads til smag, farve og genkendelighed!
Simon Marling giver sine bedste tips til at lave god mad med den rette konsistens til vores ældre.
Hvordan laver man egentlig et måltid, der bidrager med energi til både krop og hoved til vores ældste spisende gæster? Vores kok Simon ved det.
Hvad er dit bedste tip, når det kommer til at skabe madglæde for de ældre?
– Fordi ældre mennesker ofte har en dårligere evne til at dufte og smage, er det vigtigt, at maden virkelig ser velsmagende og fristende ud. Vi vil jo vække deres appetit! Brug farverige ingredienser, og sørg for, at smag og præsentation hænger sammen. Hvis du har mulighed for det, så involver de ældre i alt fra madlavning til borddækning.
Hvor vigtigt er det at tænke på konsistensen, når man laver mad til ældre?
– Rigtig mange ældre lever med dysfagi – mange uden at være klar over det. Når man laver mad til gæster med dysfagi, er det vigtigt at tænke på, at maden skal være blød og glat, så den er let at tygge og synke. Glem ikke at præsentere retten på en måde, der ligger tæt på den oprindelige ret, både hvad angår udseende og smag. Husk også, at meget smag går tabt i kolde gelatineretter. Syre, salt og fedt hjælper med at løfte smagene.