Menu

Mange tror, at det er vores transport, der er den største miljøsynder, men faktum er, at fødevarekæden har større indflydelse på vores planet end som så. Det var blandt andet med dette for øje, at Knorr, WWF og andre førende navne indenfor ernæringslære og bæredygtighed satte sig sammen og overvejede: Hvordan kan vi flytte fokus fra alle skræmmekampagnerne om, hvad vi ikke må spise, og i stedet for sætte fokus på, hvad der rent faktisk er godt at spise?

Samtalen har udmøntet sig i en liste på 50 vegetabilske råvarer, der skaber værdi både ud fra et ernærings- og miljømæssigt synspunkt. Listen inkluderer for eksempel spinat, rødkål, hørfrø, persillerod, quinoa, spelt, boghvede, linser, hestebønner, mungbønner og bønnespirer. Et par af ingredienserne kan synes ukendte, men i de fleste tilfælde er der blot tale om ingredienser, der er gået i glemmebogen. Fælles for dem alle er, at de er prisvenlige, sunde, let tilgængelige, næringsrige, smagfulde, og så er de udviklet, høstet og produceret med omtanke for vores planet.

Grøn magi

Grøn magi

– klimavenligt tilbehør og lette retter udviklet af Cateringlandsholdet

Download folderen

Små ændringer, stor forskel

De fleste ved, at det, man spiser, har en indvirkning på menneskers og planetens sundhed. Her er nogle eksempler på små ændringer, der kan gøre en stor forskel.

  1. VARIATION AF GRØNTSAGERNE
    Ved at spise et varieret udvalg af grøntsager kan vi øge vores indtag af antioxidanter, vitaminer og mineraler.
  2. UDSKIFTNING AF PROTEINKILDER
    Ved at erstatte kød, fjerkræ og fisk med vegetabilske proteinkilder kan vi reducere vores miljøpåvirkning betydeligt.
  3. ÆNDRING AF KULHYDRATKILDER
    Ved at erstatte ris og hvede med andre næringsrige kulhydrater, som for eksempel quinoa, kan vi øge indtaget af næringsstoffer og bidrage til at forbedre jordbunden.

Ønsker du at læse mere om Future 50 produkterne, kan du downloade hele Future 50 rapporten, samt finde inspiration og opskrifter, på ufs.com under ”Inspiration til kokke”.

Hent F50F-rapporten

Hent F50F-rapporten

Her er en liste over alle afgrøderne. Download, og bliv inspireret. De afgrøder, som vi vil fokusere på i løbet af året, er fremhævet på listen.

Download

Fleksitar, det “nye” sort  

At grønt er trendy, har de færreste nok misset, og forbrugerne har allerede gjort store ændringer i deres forbrugsmønster. At købe lokalproduceret, skære ned på kødforbruget og reducere madspild er allerede hverdag for mange. Desuden viser undersøgelser, at hver anden forbruger kan forestille sig at ændre deres spisevaner for at reducere påvirkningen af klimaet. Og faktum er, at vi nordboere generelt er meget åbne for at spise mere plantebaseret

 

Vidste du, at ...

  • Der er mellem 20.000 og 50.000 spiselige planter på vores planet. Af disse spiser vi kun sølle 150-200 af dem på regelmæssig basis.
  • Verdens landbrug tegner sig for cirka 25 % af drivhuseffekten, og 60 % af dette skyldes vores dyrehold. 
  • At man forventer, at vi i 2050 er 10 milliarder mennesker på jorden, der alle skal have mad på trods af begrænsede ressourcer og helst uden nogen indvirkning på klimaet.

 

 

Källa: Future 50 Foods report 

Future 50 Foods

Future 50 Foods

Vil du læse hele rapporten om Future 50 Foods?

Klik her!

Alle 50 råvarer

Alger

  • Laver tang
  • Wakame tang

Bønner og linser

  • Adzuki bønner
  • Sorte bønner
  • Fava bønner
  • Bambara jordnødder
  • Hestebønner
  • Linser
  • Mamara bønner
  • Mung bønner
  • Soya bønner

Caktus

  • Nopal

Gryn og korn

  • Amarant
  • Boghvede
  • Finger Millet
  • Fonio
  • Khorasan hvede
  • Quinoa
  • Spelt
  • Teff
  • Vilde ris 

Grøntsagsfrugter

  • Græskarblomster
  • Okra
  • Orange tomate

Bladgrøntsager

  • Beder
  • Broccoli
  • Kål
  • Moringa
  • Græskarblade
  • Pak Choi
  • Rødkål
  • Spinat
  • Brøndkarse

Svampe

  • Enoki svampe
  • Maitake svampe
  • Saffron Milk Cap svampe

Nødder og kerner

  • Flaxfrø
  • Hampefrø
  • Sesamfrø
  • Valnødder

Rodfrugter

  • Sort Salsify
  • Persillerod
  • Den hvide Icicle radise

Spirer

  • Alfalfa spirer
  • Spirede kidney bønner 
  • Spirede kikærter

Knolde

  • Lotusrod
  • Ube (lilla yam)
  • Yam bønne rod (Jicama)
  • Rød Indonesisk (Cilembu) sød kartoffel
Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu