Menu

At mennesket har brug for protein, vidste du sikkert allerede. Men ved du, hvorfor de er så vigtige? Vi bad vores ernæringsekspert Eva Skoog forklare det så enkelt som overhovedet muligt.

Hvad er protein, og hvorfor er det så vigtigt at få “nok” protein?

Protein er et næringsstof, som findes i mange slags fødevarer, både animalske og vegetabilske. I kroppen bruges protein til at opbygge celler og producere hormoner, enzymer og andre vigtige stoffer, som er involveret i kroppens stofskifte. Vores muskler består overvejende af proteiner. Derfor kaldes protein også for “kroppens byggesten”. Det er meget sjældent, at man ikke får “nok” protein. Proteinmangel er meget sjælden, og langt de fleste får faktisk mere protein, end kroppen egentlig har brug for.

Hvad betyder det, at et protein er fuldgyldigt?

Proteiner er sammensat af 20 forskellige aminosyrer. Og de proteiner, som findes i fødevarer og indeholder alle aminosyrerne i tilstrækkelig mængde, kaldes normalt fuldgyldige. Animalske proteiner er mere fuldgyldige end dem, der kommer fra planteriget, men det vigtigste er at få en tilstrækkelig mængde protein.

Er animalsk protein så bedre end protein fra planteriget?

Nej, det synes jeg ikke, man kan sige. Der er fordele ved begge former, men det, man kan sige om vegetabilsk protein, er, at det både er relativt billigt og desuden bedre ud fra et miljø- og klimamæssigt synspunkt sammenlignet med rødt kød.

Interessen for det plantebaserede vokser hele tiden – hvad skal man tænke på, hvis man ønsker at servere vegansk mad, der giver kroppen det protein, den har brug for?

Gå for eksempel efter ærter, bønner og linser, der er proteinrige fødevarer ... Korn, nødder og frø er også gode kilder. Hvis man bare indtager en tilstrækkelig energimængde, får man som regel også nok protein.

 

Vidste du, at ...

  • protein består af 20 forskellige aminosyrer, hvoraf ni er essentielle, det vil sige dem, vi skal have gennem maden.
  • protein findes i næsten alle former for mad i forskelligt omfang, og at man derfor sjældent behøver at bekymre sig om at få for lidt protein.
  • æg, mælk, kylling, fisk og kød ikke kun har det til fælles, at de kommer fra dyreriget, men også indeholder alle de essentielle aminosyrer, vi har brug for. Og desuden i en god blanding.
  • det er fuldt ud muligt at få nok protein, selvom du vælger en plantebaseret kost. Blandt de vegetabilske proteiner er korn og bælgplanter værdifulde proteinkilder.

 

Best of grønne proteiner

Planteriget kan tilbyde nogle reelle proteinbomber. Tag for eksempel røde linser, de er ikke kun smukke og lækre, men også fyldt med protein. I tørret, rå tilstand indeholder de 24 gram protein pr 100 gram. Ikke så dårligt. Og hvis man tager et kig på quinoa, opdager man, at denne lille urt faktisk indeholder 12 gram protein per hundrede gram. Det kan selvfølgelig virke beskedent, hvis man sammenligner med de røde linser, vi lige har nævnt, men quinoa plejer faktisk at blive omtalt som det perfekte protein på grund af sammensætningen af aminosyrer.

 

Kilder:
Livsmedelsverket.se, data fra tørvareleverandører
The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla recept av Therese Elgquist

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu