Direkte, indirekte og 50/50, røgspåner, rygekasse og røgflis ... at grille er så meget mere end bare at grille, og måske er det netop det, der gør det så sjovt. Er du ikke enig? I så fald kan det være rart at vide, at en ovn og lidt smarte produkter også kan bringe dig langt.

Der er få ting indenfor kogekunsten, der føles lige så afslappende og naturligt som madlavning over åben ild. Når det så er sagt, er det dog lige så let at blive vild med detaljer og redskaber udendørs, som det er inde i køkkenet. Hvorfor ikke kaste dig hovedkulds ind i røgeriets forjættede land eller lade et rotisserie gøre dig rundtosset?

Grillmetoder x 3

I grillens verden er der tre grundlæggende metoder, du sikkert kender: direkte varme, indirekte varme og rygning. Disse kan varieres og kombineres på forskellige måder. Hvorfor ikke køre en 50/50, for eksempel? Det betyder, at du starter med den direkte grilning og derefter færdiggør dine råvarer ved indirekte varme. Du kan også gøre det modsatte og tilberede dine råvarer ved indirekte varme og så runde af med at brune dem over direkte varme.

 

 

Direkte grilning

Ved direkte grilning udsættes maden direkte for varmekilden, enten på et grillspyd eller et andet grillredskab, fx et spid eller en stegeplade. Lav et jævnt leje af gløder, og læg maden ovenpå. Direkte grilning er ideel, når du har travlt eller skal grille mad, der kan laves på kort tid.

Indirekte grilning

Indirekte grilning anses for at være den "rigtige grilning" og er en langsommere version, hvor varmekilden ikkeligger direkte under maden. 

Læg den glødende varmekilde i den ene del af grillen, og læg maden, der skal grilles, i den anden. Læg låg på, og lad dine råvarer blive omfavnet af den varme, røgede luft. Resultatet af den indirekte grilning er saftigere råvarer. Denne metode giver også mulighed for at bage brød.

Rygning

I dag er der masser af forskellige slags røgflis og lignende produkter, der kan skubbe din grillmad i den røgede retning, som du ønsker. Træet bruges som krydderi, og forskellige træsorter giver forskellig smag.  Kirsebær- og æbletræ bidrager fx til en sød og mild smag, der egner sig godt til grøntsager. Når man arbejder med flis, er det vigtigt, at man husker at lægge dem i blød i mindst 30 minutter, før man smider dem på gløderne eller lægger dem i en røgkasse. Når røgen dannes, lægges grøntsagerne på grillen.

Tip!

Røgede tomater og rodfrugter smager fantastisk.

Kilder: 

weber.com 
weibulls.com 
svenska.yle.fi 
metro.se