Den plantebaserede fars har udviklet sig til meget mere end moste røde bønner og tørret sojaprotein, som du er nødt til at lægge i blød før tilberedningen: Opdag en helt ny verden af fars med alt fra svampe og rodfrugter til frø og nødder.
Når flere gæster spiser grønt til hverdag, gælder det om at gøre menuen mere inkluderende for alle. Det betyder ikke, at du skal genopfinde den dybe tallerken eller skabe helt nye opskrifter: Du kan nemt variere dine standardopskrifter, så de bliver lidt grønnere. En klar favorit hos mange gæster, både gamle og unge, er den klassiske fars. Her giver vores kokke Sami og Tommi deres bedste tips til, hvordan du gør dine farsretter grønnere.
– Vores syn på vegetarisk fars og plantebaseret kød har ændret sig fra at være noget, der kun var for vegetarer, til at være noget vi bruger til alle gæster. Nu betragter vi plantebaseret protein som noget for alle, både kødelskere og veganere.
Hvordan får I plantebaseret fars til at smage fantastisk?
– Spar ikke på krydderier eller andre smagssættere! Brug de samme krydderier og teknikker til vegetarisk madlavning som til kød.
Hvad er jeres nemmeste tricks til at få flere grøntsager i traditionelle kødretter?
– Vælg grønt, der er i sæson, og gerne i forskellige farver, så retten ser mere appetitvækkende ud. Du kan hakke grøntsagerne eller rodfrugterne fint, så de smelter ind i en gryderet eller ovnret. Det er et nemt trick til at få grøntsagsforskrækkede småbørn eller voksne til at spise mere grønt. Steg eller grill gerne grøntsagerne, så du får deres naturlige sødme frem. Nogle klassiske farsretter, der let kan varieres med linser eller The Vegetarian Butchers NoMince, er bolognese, shepherd’s pie og chili con carne.
Trick: Få umami-smagen frem
Fordi kød er naturligt rig på umami, smager grønne versioner af kødklassikere mere som originalen, hvis de har umami-smagen. Dette kan gøres ved at tilføje umami-rige smagssættere såsom Knorr Umami, Knorr Aromat, sojasovs, soltørrede tomater, tørrede sorte oliven, svampe, miso og gærflager. Smag til for at få den rette balance.
Tips til, hvad du kan bruge som en plantebaseret fars:
- Færdig plantebaseret fars som The Vegetarian Butcher NoMince
- Hakkede (evt. røgede) svampe
- Frø
- Hakkede nødder
- Belugalinser
- Puylinser
- Grønne linser
- Bønner
- Ristet hel boghvede
- Puffet hirse, spelt eller quinoa
- Små croutoner
- Vilde ris
- Finthakkede ristede eller friterede rodfrugter
Lav din egen formbare plantefars
Denne grundopskrift på plantefars har modstået tidens tand. Prøv den selv, og tilføj krydderier efter smag. Til bao-burgere eller ramen-kødboller er det lækkert at tilføje lidt hoisinsauce eller fermenterede sorte bønner til farsen, eller hvorfor ikke fylde en omgang farsboller med svampe, og derpå rulle dem i panko og friturestege dem (inspireret af arancini).
Plantefars: Bland al dente-kogte grønne linser med svampe, løg og afdryppede kogte rødbeder. Krydr med salt, peber, røget paprika og gærflager, så umami-smagen øges, og der tilsættes B12. Blend det hele groft til en ”fars“. Da mængden af væske i grøntsager kan variere, tilsættes MAIZENA Majsstivelse, indtil farsen er fugtig, men ikke våd, så den hænger sammen, når du håndterer den. Den vil være meget lig en traditionel fars og have den røde farve fra rødbederne. Farsen kan steges, som den er, eller formes til boller, burgere eller farsbrød. Maizena gør, at den desuden er glutenfri og får en fin stegeoverflade.