Menu

Metoder, der former trenden

At reducere madspild er højt på dagsordenen for regeringer, ikke-statslige organisationer og i stigende grad for forbrugerne. Ingen har det godt med det faktum, at 30% af mad lavet til menneskelig forbrug aldrig bliver spist. Imidlertid er spild af mad i kommercielle køkkener frem for alt et direkte tab af overskud og derfor en afgørende forretningsmæssig bekymring.

Hvis du er en kok, der leder efter praktiske metoder til at bruge hele herligheden af en fødevare, finder du her detaljer om smag, teknikker og konkrete opskrifter. Download rapporten for at læse alt om lavspildsmenuer og fire andre top trends.

Hvorfor er det på menuen?

At bekæmpe madspild er en mulighed for kokke til at bruge ingredienser og ressourcer klogt, få maden til at række længere og give gæsterne endnu en grund til at føle sig godt tilpas ved at spise ude.

Smagene i lavspildsmenuerne

Vores data viser, at bevægelsen hen imod brug af hele fisken, alle dele af råvarerne og traditionelle konserveringsteknikker, kan sikre en omkostningseffektiv menu og gøre en stor forskel i forhold til, hvad der ender i skraldespanden. Også hvis du fortæller dine gæster om dit arbejde. Trenden åbner op for kreativitet, nysgerrighed, eksperimenter samt nye køkkenvaner, som giver både en økonomisk og gastronomisk gevinst. Læs alt om dette i On Trend Menus rapporten.

Trendsnak med trendsetteren

Hvordan skal man tænke, når man laver en menu, der minimerer spild, samtidig med at den leverer en enestående smag?

Her er nogle eksempler:

  • Udløbsdatoen for tilberedt mad til menuen kan ændres til det bedre
  • Brug saucer, dressinger, salsa og andre forskellige produkter, der kan bruges i flere retter i stedet for kun én
  • Følg de forskellige trends og tenderser, så hele din menu sælger, og ikke kun nogle få retter, mens resten går til spilde. Lav løbende evaluering af menuen.

Kan du give eksempler på ingredienser, der ofte overses, men som kreativt kan bruges til at minimere spild?

Mange produkter kan bruges med minimalt spild sammenlignet med, hvad man plejede at gøre før i tiden:

  • Broccoli-stokken kan skrælles og anvendes.
  • Peberfrugter kan skæres i halve, og stilken og frøene kan fjernes med hænderne uden yderligere spild.
  • Kartoffelskræller kan friteres og bruges som dekoration eller chips.

Kan du give eksempler på retter, hvor hele produktet bruges for at skabe en sammenhængende og lækker ret?

Hvis vi tager laks som eksempel, så filéteres den først, derefter koges der bouillon af benene og hovedet, kødet fjernes fra benene, og derefter blendes benene med lidt bouillon, sies, og det tilføjes til bouillonen, så du får minimalt spild.

Erik Taskin
Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu