Siden tidernes morgen har øl været en populær drik. Men det er faktisk først inden for de seneste år, at øl er begyndt at blive anset for at være en finere drikkevare. Helt frem til den sidste halvdel af 1900-tallet var det nordiske udvalg af øl begrænset. Men da et stort antal af mikro-bryggerier dukkede op, ændrede de også betydningen for, hvad en god øl er. I dag spiller både store og små bryggerier på samme banehalvdel, hvilket har resulteret i et mangfoldigt udvalg af øl, der egner sig til alle typer serveringer.

 

Øllets fremmarch

Øl har været en go-to-drik siden vikingerne hærgede. Men i løbet af 1700-tallet faldt den på grund af brændevinens store udbredelse i popularitet. Dette varede frem til 1840'erne, hvor den moderne bryggemetode blev indført, og drikken genvandt sin glans. I 1842 blev den første pilsner brygget i byen Plzň, og blev på ingen tid uhyre populær i hele Europa. I dag fordyber vi os i en stor mængde af forskellige øl: pilsner, IPA, spontangæret og hvedebaseret øl samt mange flere. 

Udbuddet af øl er dynamisk, og der er mange vovede producenter rundt om i verden, der konstant flytter grænserne for, hvad en øl egentlig er. Og det er heldigt. Nu er der rige muligheder for dem, der arbejder med mad, for at finde smagskombinationer, der forbedrer gæstens oplevelse. 

Overvej følgende, når du serverer øl til maden:

Start med at matche øllens og madens fylde i forhold til hinanden. En lys øl til den mere elegante mad, og en kraftigere øl til et mere reelt måltid. Se på alkoholprocenten for at få en fornemmelse af øllens fylde. Jo højere, jo fyldigere.

   

 

Når du finder den rette balance, kan du begynde at eksperimentere. Brødagtige og grumsede ølvarianter gør sig ofte godt sammen med brødbaserede retter såsom burgere og toast. Frugtige øl kombinerer du bedst med syre fra f.eks. lime, citron og koriander i en skaldyrsret. Men det er også vigtigt at have grundsmagsprincipperne i mente. Madens sødme kan for eksempel reducere sødmen i den valgte øl. Balance er vigtigt.

 

 

Tøv aldrig med at prøve dig frem. Som med al anden mad og drikke, kan kontraster fungere lige så godt. Hvis ikke bedre. Mange mener for eksempel, at en stouts stærke, brændte smag passer perfekt til en chokolade-baseret dessert. Vi anbefaler dig at gå til nogle ølsmagninger eller andet spændende for at blive inspireret. Det er trods alt øl, vi taler om. Det er godt.