Menu

Otte tips til, hvordan du tager et godt madbillede

Det vigtigste, du har at tilbyde dine gæster – både eksisterende og potentielle – er jo faktisk maden, bagværket, kaffen eller hvad det nu er, der er i fokus hos jeres virksomhed. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at de billeder, du lægger ud på sociale medier, svarer til den velsmagende virkelighed. Du kommer langt med en almindelig smartphone, men selvfølgelig er et rigtigt digitalt kamera endnu bedre.

 

 1. Vælg dine posts med omhu
  Visse ting frister både ganen og øjnene, mens andre snarere vinder på smagen. Du skal ganske enkelt kun lægge virkeligt attraktive billeder ud. Yndlingsretter, der ikke ser smukke ud, kan dog løftes til uanede højder med grønne urter og smukt porcelæn. Prøv dig frem.

 2. Tænk på lyset 
  Fotografér helst i dagslys. Dagslys betyder ikke direkte sollys, men naturligt lys. Du er formodentlig oftest indendørs, og her kan du vælge det nærmeste vindue og benytte dig af lyset derfra. Bedst lys får du i halvoverskyet vejr.

 3. Tag mange billeder på forskellige måder
  Sommetider kan bare det at flytte et glas fra den ene side af billedet til den anden gøre hele forskellen. Tillad dig at flytte rundt på dine rekvisitter, og tag hellere et billede for meget end et for lidt.

 4. Tænk på baggrunden
  Ændring af baggrunden med alt fra bordplader til duge og tilmed bagepapir er en nem måde at skabe stemning på i et billede.

 5. Lad billedet svare til virkeligheden
  Det kan synes indlysende, men sommetider kan man nemt komme til at overstyle sine billeder, så de slet ikke svarer til oplevelsen i din restaurant. Hvis du serverer rustik mad, kan du selvfølgelig ikke bare lægge billeder op med minimalistiske opstillinger og omvendt – det skaber bare forvirring.

 6. Find din stil og tænk over, hvad du vil fortælle
  Vil du bare vise billeder af færdiglavede og perfekt serverede retter, eller vil du vise en dokumentar med en 'behind the scenes'-fornemmelse? Find din egen rytme og fotodramaturgi, og hold dig til den, når du har fundet den.

 7. Få bedre billeder med det rette perspektiv
  Flade retter er taknemmelige at fotografere ovenfra, mens retter med mere volumen gør sig bedst, når de fotograferes i en 45° vinkel.

 8. Vælg dine filtre med omhu og tillad dig at justere en smule
  Hvis du fotograferer med mobilen, er det selvfølgelig fristende at bruge et eller flere filtre. Men overvej om billedet virkelig bliver bedre af denne behandling. Hvis du har et par minutter til overs, skulle du måske hellere prøve manuelt at bruge de justeringer, der findes i de fleste foto-apper. Det er ikke så kompliceret, som det kan virke – det kan faktisk være ret sjovt. Nedenfor finder du en lynguide.

5 justeringer at eksperimentere med:

 • Brightness/lysstyrke: brug det til at lysne billedet
 • Contrast/kontrast: brug det for at øge kontrasten i billedet
 • Highlights/glanslys: er noget blevet overbelyst i dit billede? Prøv at redde det ved hjælp af highlights
 • Shadows/skygger: brug denne justering for at lysne de dele af billedet, der er blevet for mørke
 • Sharpness/skarphed: bruges som det lyder – til at tilføje skarphed

 

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu