Julen handler om traditioner, og der er ofte forventninger til, at der ikke må mangle noget på julebordet. Det gør julen til højsæson for madspild. Men julebordet behøver ikke bugne af mad, før det er godt. Udvælg julens retter med omhu – med lidt planlægning kan du spare på både madspildet og pengepungen. Står du alligevel med julemad til overs, får du her vores bedste tips til, hvordan du kan give nyt liv til de rester, der oftest er mest af.

 

Flæskesteg og and

Har du and eller flæskesteg til overs, kan du koge resterne i lidt fedt og fond tilsat løg – så har du en smagsfuld confit, næste gang du vil lave confit de carnard eller confiteret svin. Du kan også mikse en lækker julesalat ved at blande kødet med fintsnittet rødkål eller hvidkål, små tern af æble og/eller appelsin med en dressing af olie, eddike, salt og frugtjuice. Hvis du har en rest kirsebærsauce fra risalamanden, kan du også blande den i med lidt citronsaft. 

Kartofler

Hvide kartofler kan holde sig flere dage i køleskabet som pålæg eller brasede kartofler. Skal du lave frikadeller til julefrokosten, kan du mose kartoflerne i farsen. Du kan også varme de mosede kartofler på en pande i andefedt og ristet hvidløg og røre det sammen til en rustik kartoffelmos, der fungerer perfekt som tilbehør til andre julerester eller nye retter som f.eks. vores braiserede kavleskank med sort hvidløgssauce.

Ris à l'amande

Rester af risalamande kan sagtens få nyt liv i spændende desserter. Bland f.eks. en æggesnaps i risalamanden og frys den til en lækker parfait-is. Du kan også lave en ’risifrutti’ ved at tilsætte lidt husblas, eller rør resterne sammen med ricotta-ost, appelsinsaft og husblas til en risalamande cheesecake på en sprød bund af julesmåkager blendet med florsukker, smør og vanilje.