I betragtning af at Afrika er den næststørste verdensdel, er det forbavsende, at vi ikke spiser mere afrikansk mad her i Norden. Hvis vi ser bort fra Nordafrika, hvor maden minder meget om maden i Mellemøsten, er det få opskrifter fra det afrikanske kontinent, der har fundet vej hertil.

Det vil vi gerne have lov at ændre på!

 

Afrika er ikke alene menneskehedens vugge, men det var også her, vi mennesker introducerede et helt nyt kulinarisk koncept for ca. 500.000 år siden: varm mad. Forskerne tror, at nogen ganske enkelt tabte et stykke kød i bålet og opdagede, at kødet blev nemmere at tygge og smagte bedre. Det afrikanske køkken er dermed verdens ældste. Så hvorfor spiser vi så lidt afrikansk mad her i Danmark? Følg med os, når vi genopdager afrikansk madlavning.

 

 

Fire hovedregioner

På trods af den store lokale variation kan det afrikanske køkken inddeles i fire hovedregioner. Køkkenet i det nordlige Afrika, eller nord for Sahara, minder meget om det i Mellemøsten. Lam er det dominerende protein, og couscous samt andre former for tagine (gryderetter) dominerer på bordene. I det vestlige Afrika, som består af sytten lande, er fokus på stivelsesholdig mad, som ofte serveres til stærkt krydrede stuvninger lavet på fisk, kylling eller bush meat.

Også i de østlige dele af Afrika spiser man meget stivelsesholdig mad, f.eks. i form af rodfrugter eller majs- og hirsegrød, som suppleres med mindre mængder af protein. Kødgryder og aromatiske curryretter er oftest forbeholdt fester og højtider.

 En ting er i hvert fald sikker: Kæmpekontinentet Afrika byder på noget for enhver smag.

 

Charmoula

00:00

Download vores opskrifter fra det afrikanske køkken

Download vores opskrifter fra det afrikanske køkken

Around the world in 80 dishes - Afrika folder

Download