Hvordan kan det være, at en drik med tusinder af års historie pludselig blev så trendy, og hvordan gør man, hvis man selv vil begynde at brygge den? Vi er dykket ned i kombuchakulturen og har ladet vores kok Martina Danielsen brygge løs i køkkenet. Hvordan gik det? Se selv!

Det er ikke mange år siden, at mennesker i vores del af verden så spørgende ud, når ordet ”kombucha” blev nævnt. I dag er situationen helt anderledes, og kombuchaen har fundet vej ind i både vores kølediske og vores hjerter. Men hvad er det egentlig? Kombucha er en fermenteret, naturligt boblende, sødet te, der kan drikkes både naturel eller smagsat med en masse lækre ting. Smagsmæssigt er den syrlig og frisk og passer godt både som tørstslukker og som et frisk alkoholfrit alternativ til mad.

 

 

Lav din egen kombucha!

Martina er vores smagssikre kok, der har drukket en hel del kombucha, men aldrig har kastet sig ud i at brygge drikken selv. Indtil nu. Se, hvordan det gik, og følg gerne Martinas gode eksempel, hvis du har lyst og tør. 

 

 

Kombucha med jordbær, blåbær eller ingefær

Tre varianter af perlende kombucha, der fører tankerne til både ginger ale og dovne sommerdage. Prøv gerne at brygge, men tag det stille og roligt, husk at renlighed er alfa og omega, og lad ikke din kombucha gære til eksplosive niveauer. Har du ikke en ven, der kan hjælpe med scoby og en basisbryg? Så bestil en startpakke på nettet. 

PS: Kombucha er ikke for de utålmodige, fordi det tager lidt tid. Men, alt godt kommer til den der venter…

 

Til 4 liter

Du skal bruge: 

  • 32 g grøn te. Helt almindelig, ikke opblandet eller smagsat 
  • 360 g råsukker 
  • Scoby – frisk og slimet, ikke tørret
  • 4 dl basisbryg – det vil sige færdig, ren kombucha. Denne er vigtig, for at gæringsprocessen kan komme i gang.  
  • 4 l vand 
  • En stor glasbeholder, der rummer det hele!
  • Lufttætte plast- eller glasflasker med patentprop

Obs! Vask dit beholder grundigt af og skyl den flere gange, før du begynder at brygge. Vil du være på den sikre side, kan du også sterilisere den i ovnen og lade den afkøle. Scobyen trives bedst ved stuetemperatur. Kravet om renlighed gælder naturligvis for alle de redskaber, der kommer i kontakt med din scoby og bryg.

 

Kombucha for begyndere Trin 1

01:54

 

Sådan gør du:

Trin 1.

  1. Bryg teen ved at hælde tebladene i det kogende vand. Fjern den fra varmen og lad den trække i 15 minutter.
  2. Tilsæt sukker. 
  3. Si din sukkerte og lad den afkøle til stuetemperatur. 
  4. Læg scobyen i din rene beholder, der har stuetemperatur. Du kan med fordel bruge plastikhandsker. 
  5. Hæld grundteen (1 dl pr. liter "sukkerte") over scobyen. 
  6. Hæld teen i din glasbeholder. 
  7. Dæk din glasbeholder med et klæde eller køkkenrulle – det vigtigste er, at din bryg kan ånde. Forsegl med en elastik og placer den på et sted ved stuetemperatur, hvor den med garanti kan stå uforstyrret og i ro. Dårlig hukommelse? Så skriv en post-it med oplysninger om brygdatoen. Dette er naturligvis især vigtigt, hvis du bliver kombucha-entusiast og brygger mange portioner ad gangen. 
  8. Lad din bryg stå i 12-19 dage (jo længere desto mere syrlig).

 

 

Tip!

Efter en uge er din original-scoby blevet fortykket, samtidig med at en ny scoby er dannet og har lagt sig som et dække over din bryg. Den nye scoby kan du enten give til en ven eller bruge, hvis du vil brygge flere portioner samtidigt. Ønsker du at fremskynde din bryg, kan du bruge en ny og en "gammel" scoby til at sætte ekstra gang i basisbryggen.

 

Kombucha for begyndere Trin 2

02:24

 

Trin 2. Krydderier og fermentering

Du har brug for flasker, tragt, si samt bær og krydderier efter smag. Brug kun naturlige ingredienser uden tilsætningsstoffer. 

  1. Steriliser dine flasker og redskaber. 
  2. Forbered dine smagsgivere. Finhak eller mos bærrene og/eller krydderierne efter behag og læg dem i bunden af ​​dine flasker.
  3. Hæld din kombucha på flasker – lad der være ca. 2 centimers luft i flaskehalsen.
  4. Forsegl hele herligheden. Gem 10 % af din færdige, ikke-smagsatte kombucha til at starte nye kombuchakulturer. Skyl dit scoby i lunkent vand, før du begynder på en ny omgang. 
  5. Lad flaskerne stå ude i stuetemperatur i et par dage, indtil kombuchaen er blevet så perlende, som du ønsker det.  

    OBS! 
    Åbn flaskerne en gang om dagen, så de ikke eksploderer. Opret en notifikation i telefonen, hvis du er glemsom.

  6. Når du ser, at der begynder at dannes bobler oven på drikken, er det tid til at placere flaskerne i køleskabet. Det betyder også, at der er et vist undertryk, så åben flaskerne forsigtigt. Vær ekstra forsigtig med ingefærkombuchaen, fordi ingefær kan forårsage, at gæringsprocessen forstærkes yderligere. Kig og smag dig frem!
  7. Lad dine flasker stå et par dage i køleskabet. 
  8. Si frugt, bær og krydderier fra. Drik og nyd. Opbevares i køleskabet i op til en måned.

 

Kilder:

Kimchi og kombucha: Den nye videnskab om, hvordan tarmbakterier styrker din hjerne af Soki Choi
Soda, limonade og snacks af Tove Nilsso
n