![Frank Jakobsen](/dam/global-ufs/mcos/nordics/sweden/themes/ggg_2019/kockar/Kock_640x640px_Frank Jakobsen.jpg)
Vi bad vores kok Frank Jakobsen om at komponere nogle retter, der vil lyse op i vintermørket og gøre os sultne efter al det gode, julen har at byde på. Resultatet? Seks klimasmarte og ‘jolly good’ retter, der flirter hæmningsløst med julen. Opskrifterne finder du her:
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902/image.transform/jpeg-optimized/image.1572249953203.jpg)
Svampetatar på røget mayo og selleri
Serveres som små hapser til julefrokosten – eller som en appetizertil hvilket som helst selskab i julen.
- Skræl knoldselleri og skær den i 1 cm. tykke skiver – lav små runde stykker med en rund udstikker (ca. 4 cm i diameter). Steg de små rune selleri forsigtigt på panden i lidt Olivenolie, til de er semi-møre – men stadig har bid. Krydr dem med lidt salt.
- Hak champignons fint og rør dem med lidt Knorr konc. svampefond.
- Rør lidt Hellmanns mayo med Lidt Knorr konc. løgfond.
- Anrettes med selleri i bunden, lidt røget mayo og top med svampetatar og lidt frisk skovsyre.
- Server som snack eller appetizer.
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902_/image.transform/jpeg-optimized/image.1572249963768.jpg)
Letfrossen kirsebærfløde med vanille/kardemomme creme
Verdens nemmeste dessert på vegetarfløde med klassiske julesmage
- Pisk Rama 31% med lidt florsukker og vend den piskede creme med syltede Amarena kirsebær. Cremen hældes i forme og stilles i fryseren.
- Pisk yderligere lidt Rama 31% med vanille og stødt kardemomme.
- Når kirsebærfløden er semi-frossen, servers den med lidt vanille/kardemomme creme og toppes med kirsebær og kirsebærsirup.
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902__1594936335/image.transform/jpeg-optimized/image.1572249975456.jpg)
Sweet and Sour Grønkål
En alternativ måde at servere grønkål på. Passer perfekt til æggeretter, svinekød, eller bare som selvstændig grøn ret.
- Snit rødløg i fine strimler og marinér dem i lidt æblecider eddike og honning – lad dem trække i ca. 1 time.
- Blancher din friske grønkål grundigt i rigeligt saltet vand. Køl grønkålen af og hak den i tynde strimler.
- Smelt lidt brun farin på en varm pande og tilsæt lidt smør – lad tingene karamellisere sammen. Lad den hakkede grønkål glasere færdig i karamellen.
- Tilsæt herefter løg og lidt syltelage til den glaserede grønkål og smag den til med lidt Maille grovkornet sennep. Server gerne til friskstegte kålpølser eller sylte.
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902__261689309/image.transform/jpeg-optimized/image.1572249986346.jpg)
Cremet svampetoast og brændte hindbærsyltede skalotteløg
Kan serveres af rester dagen derpå, eller som en fyldig forret eller hovedret i hele december.
- Rist masser af friske svampe i lidt smør og olivenolie på panden. (champignon, bøgehatte, kantareller, karl johan, østershatte, kejserhatte, shitake, portobello eller pighatte).
- Tilsæt Rama Professional 31% og lidt Knorr konc. Svampefond. Kog saucen ind til creme og smag til med salt og peber.
- Smørsteg lidt lækkert brød til det er sprødt og anret svampecremen på toasten. Garner gerne med lidt friteret rosmarin.
- Kog nogle pillede hele skalotteløg til de er møre. Skær dem over og ”brænd” dem på en pande med skærefladen nedad. Glaser dem herefter i Hellmanns Hindbær vinaigrette og server til toasten.
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902__1674629020/image.transform/jpeg-optimized/image.1572250006728.jpg)
X-Mash – En ret med rødder
Server retten til næsten alle former for fed fisk eller kød. Den kan serveres både kold og varm.
- Tag 3-4 slags rødder (eks. pastinak, persillerod, selleri, gulerod eller søde kartofler) – skræl dem og skær dem i mindre stykker – vend rødderne med Olivenolie og smeltet smør, og bag dem møre tildækkede i ovnen.
- Mos dem groft og tilsæt små røde tern af friske æbler samt masser af frisk dild. Smag til med lidt Hellmanns citrus vinaigrette og godt med salt og friskkværnet peber.
- Rør også gerne grøntsagsmosen med en smule koldt smør - hvis du serverer den varm.
- Serveres f.eks. til en stegt sild med masser af frisk karse.
![](/inspiration-til-kokke/goodness_gracious_greens/greenchistmas/x-masrecipes/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_318838902__1095660127/image.transform/jpeg-optimized/image.1572250038983.jpg)
Lynsyltede beder med stjerneanis og hindbær
Verdens hurtigste ”syltede” beder med decembertvist – kan serveres både kold og varm.
- Skræl og kog dine hele beder til de er møre. (eks. rødbeder, gule beder eller bolsjebeder).
- Skær dem i rustikke stykker og glaser dem på panden i rigeligt Hellmanns Hindbærvinaigrette, lidt honning og lidt Knorr konc. løgfond.
- Tilsæt også en stang kanel og lidt stjerneanis.
- Garner gerne med frisk timian. Server dem varme eller kolde til alt, hvad der kræver julekrydrede beder.