De fleste ved, at bælgfrugter tilhører nutidens superfoods. Vi ved, at de er sunde, klimavenlige, prisbillige og rige på proteiner og fibre. Men hvordan kan man nemmest inkludere dem i sin menu?
Bælgfrugter har allerede taget verden med storm med retter som vegetarburger, hummus og som ingrediens i salater og bowls. Men hvordan kan man inkorporere dem i sine standardopskrifter? Det er populært at bruge bønner og linser i stedet for protein, men prøv at erstatte stivelsen med bælgfrugter. Udskift risen i risottoen med cannellinibønner eller hvide bønner, og lav en beanotto. Resultatet bliver lækkert cremet og mere proteinrigt. Og fordi bønner kan dyrkes lokalt, kan du reducere klimaaftrykket.
I stedet for ...
Hvide bønner er også fremragende som base i en bønne-bechamel. En hvid grundsauce baseret på hvide bønner, rapsolie, salt og vand, som blendes til den ønskede konsistens og smages til med muskatnød. Er fin i gratinerede retter i stedet for den sædvanlige bechamelsauce. Puylinser og andre små linser er gode som erstatning for eller blandet op med fars i mange retter.
Bønnekærlighed
I det britiske køkken og middelhavskøkkenet er man glad for bønnerne. Her kan du finde en masse inspiration til bønnekøkkenet. Hvorfor ikke tilberede bønnerne på samme måde som du ville tilberede dit kød? Langtidskogt med urter, hvidløg, tørret chili, olivenolie, bouillon og citron. Røgede bønner er også en delikatesse! Mos dem groft direkte på surdejsbrød, og tilføj olivenolie eller lokalproduceret rapsolie. Sæsonens grøntsager som tilbehør og køkkenhavens urter. Her står ærterne også højt på dagsordenen. Prøv en nordisk ærtemos i stedet for guacamole til salat og brød eller ærtepesto med dild og lokal lagret ost til kartofler og forårsgrøntsagerne.
Saucer med HELLMANN’S Vegan Mayonnaise til alle former for bælgfrugter
- Vegansk Toast Skagen: Bland HELLMANN’S Vegan med belugalinser, dild, rødløg og citron, og læg det på ristet brød, så har du en sommerlig vegansk Toast Skagen.
- Tzatziki: Bland HELLMANN’S Vegan med strimlet agurk, hvidløg, sort peber og mynte til tzatziki-udgaven.
- Delikatesse-spread: Hakkede pickles og puylinser blandet med HELLMANN’S Vegan bliver en fremragende spread til delikatessesandwich.
- Ristet sesamsauce med ærter: Bland HELLMANN’S Vegan med blendede grønne ærter. Rør ristede sesamfrø og lidt sesamolie i, og servér med koriander og citronskal. Lækkert som dip til dumplings, grillmad eller som topping på nudelretter.
Kilder: Taffel.se, Livsmedelsverket, Niki Segnit “Lateral Cooking”, Bon Appétit