Martin Lehnbergs bønnetips | Unilever Food Solutions

Jeg arbejder i

Fortsæt

Vi opdatere indholdet på
baggrund af din virksomhedstype

Bælgfrugternes egenskaber har gjort, at de i stigende grad har fået en fremtrædende rolle i vores madkultur. Bønner, ærter og linser bruges i alt fra brød og supper til innovative hovedretter og desserter. Den milde grundsmag betyder, at de passer til de flestes smagsløg, og den er samtidig nem at bygge videre på. Her giver kokken Martin Lehnberg sine bedste bønnetips!

 

 

Hvad er din holdning til bælgfrugter? 

– Jeg synes, man skal bruge dem meget mere i madlavningen, i alle mulige forskellige former. Hvis du tager dig tid til at lægge tørrede bønner i blød og derefter koge dem selv, er der virkelig meget, man kan lave. Færdigkogte bønner er fine, men det bliver altid lidt bedre, hvis du koger dem selv.

 

Hvilken slags bruger du helst i din madlavning? 

– Hvide bønner.

Hvad synes du om melsorterne, der er baseret på bælgfrugter, som for eksempel kikærtemel og sojamel? 

– Der er en hel masse, du kan lave med dem, min favorit er kikærtemel. Kikærtemel er super at bruge som stivelse i grøntsagsfars til at binde den sammen, hvis du ønsker at lave burgere og lignende. Det er også rigtig godt at koge en slags grød på melet og derefter lade den sætte sig i en form. Når grøden har sat sig, kan man skære den i strimler, a la pomfritter, og fritere eller stege dem. Tilsæt krydderi, og du har et fantastisk tilbehør!

Hvad kan du fortælle os om dine opskrifter til dette bønnetema? 

– Enkelhed, kort og godt. Idéen er, at det skal være hurtigt at lave, men samtidig være virkelig lækkert.

 

Hvad er dine bedste ærte- og bønnetips? 

– At man skal tilberede dem forsigtigt og forsøge at drage fordel af deres egenskaber. Selv frosne ærter og bønner er super at bruge. De er plukket, når de er allerbedst. Vi bør bruge bælgfrugter meget mere i madlavningen – de giver en masse protein og fiber, og det er også godt for mangfoldigheden. Bønner og ærter er noget, vi kan få gode resultater med her i Sverige og Norden, så jeg synes, man skal bruge de lokalt dyrkede, så meget som man kan.

Nogle bønnesorter, der dyrkes i de nordiske lande:

  • Brune bønner
  • Borlotti
  • Yin-yang
  • Kidney
  • Sorte bønner
  • Hvide bønner

Kilde: LRF

 

Læsetips!

  • Jenny Damberg – “Bönor, ärtor & linser”
  • Lina Wallentinson – “Baka med bönor”
  • Theres Lundén, Johannes Wätterbäck – “Skörda, lagra, laga”
  • Lina Wallentinson – “Groddar, skott & mikrogrönt”
  • Niklas Hjelm – “Hydroponisk odling: Köksträdgård utan jord”

Alle bøgerne kan købes online