Jeg arbejder i

Fortsæt

Vi opdatere indholdet på
baggrund af din virksomhedstype

Tip #1: Keep it simple

Vælg én hovedingrediens som du har fokus på og gem rigeligt med plads til at gøre tallerkenen simpel. Rod kan distrahere hovedelementerne i din ret og kan gøre det svært for gæsten at finde ud af, hvad man skal fokusere på. En overfyldt tallerken er aldrig æstetisk, så husk at skabe plads mellem ingredienserne. 

Empty plate

Tip #2: Balancér din ret 

Madstyling er ikke kun til, for at se godt ud. Det skal helst smage lige så godt.

Eksperimentér med smage og teksture som har stærke kontraster, men samtidig komplimenterer hinanden godt.

  • Saucer serveres bedst separat i en skål eller kande, frem for at hælde den over retten. Det gør retten våd at se på.
  • Leg med farver og former, og kombinér dem – runde, firkantede osv. 
  • Et mix af forskellige teksture gør, at man får en spændende fornemmelse ved hver bid.
  • Balance kan også skabes ved at adskille tingene. Prøv at servere de forskellige dele af en ret på forskelligt service for at skabe balance både visuelt og smagsmæssigt.
  • Hav funktion og smag i tankerne når du vil skabe balance. Præsentationen af maden bør aldrig overtrumfe smag og funktion. At have for mange unødvendige ingredienser kan rode på en tallerken. Tommelfingerreglen for komponenter er, at have et varmt hovedelement, et koldt, et element med tekstur, noget sprødt og noget blødt. Det gør din tallerken interessant. 
Soup and bread

Tip #3: Den rigtige portionsstørrelse

Sørg for den rigtige mængde ingredienser, og at tallerkenen komplimenterer retten – ikke for stor og ikke for lille. Anret den rette mængde protein, kulhydrater og grøntsager for at skabe et ernæringsmæssigt afbalanceret måltid. En simpel guide til en klassisk anretning er, at se tallerkenen som et ur. Således bør du anrette ingredienserne:

  • Hovedingrediensen: mellem kl.3-9
  • Kulhydrater: mellem kl.9-11
  • Grøntsager: mellem kl.11-3
Shrimp on round plate

Tip #4: Fremhæv hovedingrediensen

Sørg altid for at fremhæve hovedingrediensen. Ingen ønsker at se deres tallerken fyldt med garniture som dækker for bøffen, når du har bestilt en BØF. Sørg også for at hovedingrediensen skiller sig ud, men vær opmærksom på de andre elementer på tallerkenen såsom grønt, sauce og tallerkenen i sig selv. Her er et par tips.

1.     Balancer portionerne i forhold til de tre elementer af tallerkenen.

2.     Sørg for at hovedingrediensen skiller sig ud blandt elementer og ikke omvendt. 

Tip #5: Color is King!

Farver spiller en stor rolle. Vælg en farve som komplimenterer retten. Selvom hvidt service er populært grundet den gode kontrast til farverige anretninger, så kan blåt, sort, rødt og gult service også se spektakulært ud, når det er kombineret med det rigtige mad. I denne digitale tid er mad en oplevelse som mange tager billeder af og deler på de sociale medier. Giv dem en oplevelse de sent vil glemme, ved at arrangere farverige anretninger der øjeblikkeligt kan løfte selv de mest kedelige ingredienser i den mad du serverer. Sørg for at der er en god farvebalance og at grøn er det første gæsten ser. Grøn er nemlig den farve som trigger mest hos folk, når det kommer til mad. 

Colour is king Orange pie

Tip #6: Leg med din sauce 

Hvordan serverer du din sauce? Udover at tilføje et ekstra lag af smag og dybde, så kan saucer også være ret dekorative. Saucer fungerer som et visuelt element som binder de resterende elementer sammen. Her er et par tips til at inkorporere sauce i din anretning:

  • Dryp saucen let på tallerkenen, over eller under retten.
  • Lav prikker på siden af tallerkenen
  • Tegn linjer der forener de forskellige ingredienser

Forestil dig din ske eller sprøjteflaske som en malerpensel og tilsæt din sauce kunstnerligt. Tænkt på prikker og linjer som forener de forskellige elementer på tallerkenen. Eller server din sauce separat i en pæn kande. 

Main dish on round plate

Tip #7: Find din stil!

Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt for en kok at finde sin egen stil. En del af din filosofi og din stilart bliver afspejlet i den måde du anretter på. Hvad går du op i? Hvilken restaurant arbejder du på? Går I op i madspild? Gourmet? Bæredygtighed? Leg med dine anretninger og find ud af, hvad din stil er.