
Snart er det sæson for grønne og klorofylfyldte forårsnyheder i naturen. Her er der nogle ting at holde øje med ifølge vores kok Fredrik Juhlin.
En vild bestilling!
Har du hverken tid eller lyst til at gå ud i skoven? Så er det naturligvis lige så godt at købe din vilde råvarer. Tal med din leverandør!
Stensikker?
Husk, at der findes masser af lumske dobbeltgængere ude i naturen. Lær om forskellene, før du plukker, overhold reglerne i områderne, og vær altid forsigtig med, hvad og hvordan du plukker. Pluk også med mådehold.
Mangler du en eller flere af de nedennævnte vilde sager i dit område? Teksten er skrevet ud fra Fredrik Juhlins smagspræferencer, og han er fra Sverige. Derfor er teksten også skrevet ud fra et generelt svensk perspektiv. Reglerne i Norden varierer, afhængigt af hvor du bor – så find ud af, hvad der gælder, der hvor du plukker.

Skovsyre
Med sit smukke kløverlignende udseende og sin syrlige smag er skovsyren en skøn, dekorativ smagsforstærker og et lækkert krydderi i alt fra salater og saucer til desserter. Syren i skovsyre kommer dog fra oxalsyre, som er en gift, så brug ikke for rundhåndet af denne lille herlighed, og inviter ikke nogen med nyreproblemer på skovsyre.
Skovsyre i korte træk:
- Trives i skyggefulde skovområder
- Dukker op i april og kan normalt høstes til og med oktober.
- Har tre hjerteformede og delikate kløverlignende blade og hvide blomster.
Obs! Du må ikke forveksle skovsyrens blomster med den giftige anemones. En skovsyreblomst har lyserøde åringer og hvide frøstængler.

Ramsløg
"Hvis man kan lide hvidløg, kan man også lide ramsløg" er ikke et gammelt ordsprog, men det kunne det godt være. Ramsløg er i hvert fald en delikatesse, der dufter og smager af hvidløg. Brug bladene, hvor du ellers ville have brugt hvidløg, men varm dem helst ikke for meget op. Glem heller ikke, at du kan tørre ramsløgsbladene og bruge dem som krydderi, og du kan sylte knopperne (før blomstringen) og frøkapslerne (efter blomstringen) til en skøn ramsløgskapers.
Bemærk, at ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval, så lugt, lugt, lugt, når du plukker ramsløg.
Ramsløg i korte træk
- Trives i fugtige lunde med mineralrig jord
- Kan høstes mellem april og juli
- Er fredet nogle steder
Obs! Har store, trekantede blade med hvide stjernelignende blomster og kan ligne den giftige liljekonval. Lugt til bladene – hvis de har en tydelig hvidløgslugt, er det ramsløg, du har foran dig.
“Bemærk, at ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval, så lugt, lugt, lugt, når du plukker ramsløg. “Hvis hvert eneste lille blad dufter af hvidløg, er du på den sikre side."

Brændenælde
Brændenælden – den altid brandvarme kendis – har næppe brug for en introduktion. Pluk den fra marts til slutningen af sommeren, og brug den i alt fra klassiske supper til desserter, brød, kager og smoothies. Kan spises både rå og blancheret og er velegnet til både tørring og frysning, så pluk masser, når du er i gang.
Brændenælde i korte træk
- Er ikke så krævende, men trives godt i kvælstofrig jord og findes ofte, hvor der er bebyggelse.
- Ligner meget flere andre spiselige planter såsom døvnælde, rød tvetand og liden nælde.

Løgkarse
Har du ikke adgang til skov og natur? I så fald er løgkarse måske noget for dig, for den trives bedre i områder tæt på byen end ude på landet. Løgkarse er en skøn smagssætter og erstatter normalt løg og hvidløg. Desuden kan du bruge det hele – også roden. Men pluk ikke for meget – løgkarse skal helst spises frisk, og smagen forsvinder, når den tørres og tilberedes, men den kan til gengæld godt fryses.
Løgkarse i korte træk
- Vokser gerne i haver, vejkanter og buskadser og findes hovedsageligt i Åland, den sydlige del af Finland, det sydlige og centrale Sverige og i næsten hele Danmark. Den er derimod ikke så almindelig i Norge.
- Plukkes fra april til juli
- Genkendes på sine hjerteformede blade med takket kant og dens duft og smag af hvidløg.

Granskud
Sylt, lav saft, sirup, pesto, olie, is eller put dem i salat ... Granskud er lige så smukke, som de er nyttige, og smager syrligt frisk og dejligt af skov. Granskud skal plukkes med omhu og du skal selvfølgelig spørge jordejeren om lov, før du kniber disse små godbidder af. Du kan med fordel spise dem hele, hvis du har lyst til det. Tag ikke for mange fra samme træ, og pluk dem, mens de stadig er glatte og bløde.
Granskud i korte træk
- Trives i nåleskove
- Plukkes fra forårsgrenene mellem maj og juni
- Kan forveksles med andre typer gran, herunder taks, som er giftig. Den sidstnævnte genkendes også på sine røde bærlignende frø.
- Du skal altid have godkendelse af jordejeren, før du plukker granskud.
Kilder:
Dagsattplocka.se
Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell.
Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den vilda naturen av Niki Sjölund.
https://svenska.yle.fi/
Wikipedia.org