Menu

Det varede lidt, men da vi her i vesten endelig fik øjnene op for det koreanske køkken, var der ingen ende på dets popularitet. I dag er koreanske hits som bibimbap, ssam og kimchi hotter than hot.


I starten af 1990'erne skrev Ruth Reichl, daværende madguru på New York Times, at hun ikke kunne forstå, hvorfor det koreanske køkken ikke havde en mere fremstående position her i vesten, når vi med så stor glæde har taget imod både det kinesiske og thailandske. Her 15 år efter kan vi dog konstatere, at vi endelig har fået øjnene op for, hvad det koreanske køkken kan tilbyde, både mht. brug og kombination af råvarer og smage og tilberedning. Det er bl.a. fermenteringen, der har bidraget til, at vi her i Norden har fået interesse for det asiatiske køkken. Måske fordi det giver os mulighed for at få helt fantastiske smage frem i almindelige råvarer som kål, rodfrugter, salat og løg.

 

Kimchi til alle!

Et af de nok mest kendte koreanske lækkerier er nationalretten kimchi – en fermenteret kål/salat, der kan serveres både varm og kold og som tilbehør og krydderi, og som findes i omtrent så mange varianter, som der findes mennesker. Fermentering er en tilberedningsform, der giver mulighed for smagssætninger og smagskombinationer, som vi her i Norden ikke kendte til eller måske havde glemt. Konservering er jo trods alt ikke noget nyt for os, men det koreanske køkken inspirerer til nye, spændende idéer, der er i tråd med vores ønske om at bruge flere vegetabilske ingredienser på sjove og udfordrende måder. 

Et samarbejdsvilligt køkken

Trods den store geografiske afstand mellem det nordiske og det koreanske køkken passer vi smagsmæssigt og råvaremæssigt fint sammen. Der er ikke noget mærkeligt i at kombinere tofu med nordiske krydderurter eller kimchi med havre og bulgur. Det siges også, at kimchivafler til morgenmad er en ren umamibombe!

 

Nemt, fleksibelt og lidt hot

Traditionelle koreanske måltider består som oftest af en lidt større hovedret med mange små ekstraretter – banchan – hvor man veksler mellem sødme, styrke og syre på en yderst behagelig måde. Chili, ingefær hvidløg, sesam og soja er vigtige smagsgivere, og på råvarefronten står tofu, mungbønner, ris, nudler, kål, grøntsager og kød i fokus.

 

Mad på koreansk

Det koreanske madvokabular er eksotisk og smukt. Her har vi samlet nogle almindelige madtermer!

Banchan – småretter

  • Doenjang – en traditionel koreansk pasta lavet på fermenterede sojabønner.
  • Gochujang – chilipasta der anvendes i alle mulige sammenhænge
  • Ssam/ssæm – små salatpakker i mundfuldstørrelse, der i reglen indeholder kød og tilbehør. Selve ordet betyder ”vikle ind”.

 

Lyst til nærkontakt med det Koreanske køkken? Klik her for at komme til nogle virkeligt lækre opskrifter!

Tag med Martin til Sydkorea!

Vi sendte vores kok, Martin, til Sydkorea for at opleve maden og kulturen. Følg med!

 

 

 

Martin til Sydkorea

01:34

Lær det koreanske køkken at kende

Lær det koreanske køkken at kende

Det koreanske køkken byder på smuk og velsmagende mad, som man nemt kommer til at elske. Her finder du opskrifter på 12 ægte favoritter.

Download folderen her
Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu