De fleste har efterhånden opdaget, at vi skal til at ændre på vores madvaner. Men i stedet for bare at fokusere på alt det, vi ikke må spise, så synes vi, det er vigtigere at løfte madglæden for de råvarer, der faktisk er rigtigt gode for os og vores planet. Er du enig? Så kig nærmere på vores Future 50 Foods-rapport, hvor du finder en masse god læsning om lige netop det her emne.

Dit arbejde med bæredygtighed betaler sig i længden!

Kokken Martin Lehnberg fortæller om fremtidens mad, og hvordan et fokus på bæredygtighed kan føre til fremskridt.
Hvilke råvarer arbejder du allerhelst med i dit fremtidssikrede spisekammer?
Søde kartofler og forskellige former for kål er suveræne.
Hvilke former for korn, bælgfrugter eller frø burde få mere rampelys?
Grå ærter er en udsøgt, gammel ærtevariant, som har eksisteret her i Norden rigtig længe. Helt frem til 1900-tallet var den meget populær, men blev siden overhalet af de gule og grønne ærter. Smagen er fantastisk!

Hvem inspirerer dig, når det kommer til bæredygtighed?
Mit første job som kok var på LRF:s kursusgård Sanga Säby på Ekerö udenfor Stokholm. Allerede dengang, for 20 år siden, arbejdede vi med forholdet mellem mad og miljø. Gården var den første i Europa til at blive Svanemærket, og vi arbejdede tæt sammen med lokale bønder og producenter. Vi fik leverandørerne til at samle deres leverancer, vi arbejdede med miljømærkede grøntsager og vi forsøgte at bruge flere vegetabilske proteiner end animalske – flere grøntsager end dyr på tallerkenen, helt enkelt. Men for at svare på dit spørgsmål: Håkan Holmström, min chef dengang. Han var en fænomenal kraft for vores miljøarbejde.